KOZ, yani ceviz Juglandaceae (Cevizgiller) familyasının, Juglandales takımında yer alan kapalı tohumlu ve sert kabuklu meyveye sahip olan ağaçtır.
Yüzyıllardır kültürümüz içinde yer alan ceviz, yöresel mutfaklarımızda; Baklava, Pestil, Çerkez Tavuğu, Van Kahvaltıları, Güney Anadolu Mutfağı’nın Ceviz Reçeli ve Cevizli Bulgur Pilavı, Burdur’un Cevizli Helvası, Kıbrıs’ın Ceviz Macunu, Zonguldak’ın Cevizli Kömeci, Bolu’nun Cevizli Keşli Eriştesi, İzmir’in Cevizli Taratoru, Bursa’nın Cevizli Lokumu, Tokat’ın Cevizli Batı, Malatya’nın Analı Kızlı Köftesi gibi birçok yemeğimize lezzet katmış, emek ile dokunan halı ve kilimlerimizin yünlerini boyamak için kullanılmış ve halen kullanılmaktadır.
Ceviz ağacı bünyesinde yağ, tuz, albümin, karbonhidratlar, gümüş iyonu, sodyum, potasyum, B1, B2, B3, B6 ve E vitamini barındırır.
Ceviz