facebook  twitter  googleplus  youtube  pinterest  instagram

  • Cevizli Bahçe

    Cevizli Bahçe Konumu

  • email

    info@cevizlibahce.com.tr

  • 0532 063 59 08

    Bal Telefonu

  • 08.00 - 17.30

    Çalışma Saatleri

BALLI KITIR CEVİZ

Malzemeler

1 su bardağı ceviz
1 çorba kaşığı bal ( damak zevkinize göre artırabilirsiniz)
1 çay kaşığı tereyağı
2 elma

Hazırlanışı

Ceviz içi istenilen büyüklükte parçalara ayrılır. Kısık ateşte tüm malzeme ve bal karamelize olana kadar pişirilir. İstenirse bu işlem fırında 180 derecede 15-20 dk’lık bir sürede gerçekleştirilebilir. Elmanın içi bir aparat aracılığıyla düzgünce çıkartılır. Karamelize balın bir miktarı elmanın içine dökülür. Ardından tavada pişirilen cevizli karışım elmanın içine yerleştirilir. Üzerine istenirse köpük krema sıkılarak güzel bir görünüm elde edilir.

Ballı Kıtır Cevizi, soğuduktan sonra cam bir kavanozda muhafaza ederseniz, çocuklarınız için güzel ve besleyici bir atıştırmalık olacaktır. 

CEVİZLİ ŞEFTALİ

Malzemeler

2 adet şeftali
yarım kahve fincanı tozşeker
3 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı limon suyu
100 gr tereyağı
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi

Hazırlanışı

Tozşeker ve suyu tencereye alın. Karamelize olana dek pişirin. Ocaktan almaya yakın limon suyunu ekleyin. Şeftalileri ortadan ikiye kesin ve çekirdek yataklarını çıkartın. Fırın tepsisine yerleştirip, eritilmiş tereyağını üzerlerine gezdirin. Cevizleri yerleştirip, karamelize şekeri pay edin. Önceden ısıtmış olduğunuz fırınınızda 180 derecede 15 dakika pişirin.Tabaklara alıp, cevizle birlikte servis yapın.

CEVİZLİ BALLI MUZLU KREP

Malzemeler

3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı pudra şekeri
Aldığı kadar un

İç Harcı İçin

1 kase ceviz
2 muz
Bbal

Üzeri İçin

Yeşil fıstık ve bal

Hazırlanışı

Yumurta, süt ve sıvıyağı karıştırma kabında çırpma teli ile çırpın. Vanilya, pudra şekeri ve unu ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra sıvıyağ gezdirilmiş krep tavasına ya da normal bir tavaya 1 kepçe karışımdan dökün. Önlü arkalı pişirin. Pişen kreplerin içine dilediğiniz miktarda bal sürüp, iri olarak parçalanmış cevizleri serpin. Doğranmış muzu ekleyip rulo olarak sarın. Üzerini bal ve yeşil fıstıkla süsleyerek servis edin.

CEVİZLİ BALLI TART

cevizli balli tart

Malzemeler

2 su bardağı un
100 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
yarım su bardağı pudra şekeri

Üzeri İçin

1.5 su bardağı bütün ceviz
3 yemek kaşığı un
yarım su bardağı kahverengi şeker
50 ml tereyağı
2 yumurta
yarım çay bardağı bal
1 yemek kaşığı süt

Hazırlanışı

Hamur için gerekli olan malzemeleri derin bir kabın içine alıp iyice yoğurun. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru tezgaha alıp üzerine un serpip tart kalıbının büyüklüğünde açın. Hamuru kalıba yerleştirip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin. Harcı için unu, balı, şekeri, sütü, tereyağını ve yumurtaları bir kapta çırpın. Fırından çıkardığınız tartın üzerine döküp yayın. Üzerine cevizleri dizip önceden ısıtılmış, 170 derecede fırında 20-25 dakika pişirin. Servis yapın.

CEVİZLİ TARÇINLI KEK

cevizli tarcinli kek

Malzemeler

2,5 su bardağı un
½ su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Ceviz içi
Toz tarçın

Hazırlanışı

Yumurta ile şekeri mikser yardımıyla açık sarı ya da beyaz olana kadar çırpın. Sıvıyağ, süt ve vanilyayı ekleyin ve biraz daha çırpın. Unu bir elek yardımıyla elde ettiğiniz karışıma yavaş yavaş ekleyin, 1 kat un, 1 kat kabartma tozu olacak şekilde ilave ederseniz kekin daha iyi kabarmasına yardımcı olabilirsiniz. Ceviz içi ve tarçını damak tadınıza uygun ölçüde koyarak karıştırın. 180 derecelik ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Üstüne dilerseniz çikolata sosu hazırlayabilir ya da pudra şekeri serperek süsleyebilirsiniz.

CEVİZLİ MANTAR

cevizli mantar

Malzemeler

8 adet iri mantar
50 gr dövülmüş ceviz
80 gr beyaz peynir ya da lor peyniri
3-4 tutam dereotu
100 gr ekmek içi
sarımsak
pul biber, tuz

Hazırlanışı

Mantarların saplarını çıkartın. İsteğe göre kabuklarını soyabilirsiniz. Nemli bir bez ile mantarları silin. Bir kaba, peyniri rendeleyin. Üzerine dövülmüş ceviz, ince ince kıyılmış dereotu, ekmek içi, pul biber, tuz ve sarımsak ekleyip karıştırın. Mantarları fırın kabına dizin, içlerini peynirli harç ile doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, 20 dakika kadar pişirin. Fırında peynirli cevizli mantar dolmasını piştikten sonra fırından çıkartıp, ılık olarak da servis edebilirsiniz.

CEVİZLİ ISPANAK SALATASI

cevizli ispanak salatasi

Malzemeler

350-400 gr ıspanak
2 dilim tulum peyniri
1 kahve fincanı ceviz
1 limonun suyu
1/2 kahve fincanı zeytinyağı

Hazırlanışı

Ispanakları doğramadan yıkayın, sirkeli suda bekletin. Sonra tekrar duru suyla yıkayın. Sebze kurutucundan mutlaka ıspanakları geçirin. Kesme tahtasında ince ince doğrayın. Derin bir servis tabağına kurutucudan geçirdiğiniz ıspanakları dizin. Üzerine peyniri incecik rendeleyin. Cevizleri yağsız tavada birkaç dakika yakmadan çevirin. Peynirlerin üstüne, cevizleri elinizle kırın. Sosu için, limon suyu ve yağı çırpıp,salatanın üzerine dökün. Damak tadınıza göre; tulum peyniri yerine keçi peyniri, sos içinde balzamik sirke tercih edebilirsiniz.

CEVİZLİ TAVUK SALATASI

cevizli tavuk salatasi

Malzemeler

1 adet fleto tavuk göğsü
2 yemek aşığı ufalanmış keçi peyniri
2 yemek kaşığı orta irilikte ufalanmış ceviz
1 yemek kaşığı ince uzun kesilmiş kırmızı soğan
Küçük halkalar ya da yarım aylar halinde kesilmiş portakal portakal suyu
1 diş kıyılmış sarımsak
Yeşillik (roka, ıspanak vb tercih edilebilir)

Hazırlanışı

Tavuk göğsünü ızgarada ya da tavada damak zevkinize göre pişirin. Geri kalan malzemeyi derin bir salata kabına alın. İçine pişirdiğiniz tavukları ekleyin. Portakal suyu, ceviz yağı ve soya sosu ile bir salata sosu hazırlayıp, kasedeki karışıma dökün, karıştırın. Tabağa alıp servis yapın.

CEVİZLİ MAKARNA

cevizli makarna

Malzemeler

300 gr spagetti ( çubuk makarna)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 dilimlenmiş soğan
250 mg tavuk ya da sebze suyu
5 yemek kaşığı kıyılmış ceviz
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
50 gr parmesan peyniri

Hazırlanışı

Makarnayı yarım haşlayın ve süzün. Tencereye aldığınız makarnaya sebze ya da tavuk suyunu ilave edip suyu çekene kadar pişirin. Tavada yağı ısıtın, soğanları yumuşayıp kızarana kadar pişirin. Pişen makarnanın içine soğan, ceviz, maydanozu ekleyip karıştırın. Üzerine parmesan peyniri serperek servis yapın.

CEVİZLİ VEGAN SALATA

cevizli vegan salata

Malzemeler

1 kase brokoli
yarım bardak kinoa
1 avuç ceviz
1 közlenmiş kapya biber
SOSU: sarımsak , 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Kinoayı 1,5 bardak suda suyunu çekene kadar haşlayın. Biraz soğutun. Haşlanmış brokoli, orta irilikte parçalanmış ceviz ve jülyen doğranmış kapya biber ile karıştırın. Sosu için yarım diş sarımsağı havanda dövün. Zeytinyağı ekleyin. Üzerini dilerseniz kırmızı pul biber ile süsleyebilirsiniz.

KREM CEVİZ

krem ceviz

Malzemeler

1 kase ince çekilmiş ceviz
1/2 tatlı kaşığı yağ ( beslenme şeklinize uygun olarak; tereyağ ya da zeytinyağı)
1 tatlı kaşığı bal
1/2 çay kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı süt

Hazırlanışı

Cevizleri mutfak robotundan geçirin. ( küçük parçacıklı ya da toz haline getirebilirsiniz) Diğer malzemeyi yavaş yavaş ekleyerek krem haline getirin. Elde ettiğiniz karışımı tam buğday içerikli ekmek ya da kıtırların üzerine sürerek çocuklarınıza sunduğunuzda sağlıklı, lezzetli ve enerji veren bir atıştırmalık olacaktır.

KEREVİZLİ CEVİZ TOPLARI

kerevezli ceviz toplari

Malzemeler

1 kase orta incelikte çekilmiş ceviz
1-2 kase süzme yoğurt
1 diş sarımsak
1 orta boy kereviz
sıvıyağ ya da zeytin yağı

Hazırlanışı

Cevizleri mutfak robotundan geçirin. Kerevizleri rendeleyin. Yoğurdun içine malzemeleri ekleyin. Çok akışkan olmaması için süzme yoğurt kullanmayı tercih edebilirsiniz. Portakalı daire şeklinde dilimleyin. Elde ettiğiniz karışımı portakal dilimleri üzerine yerleştirip servis yapın.

CEVİZLİ YÖRESEL YEMEK ve TATLILAR

CEVİZLİ KÖMEÇ ( Zonguldak)

cevizli kömec

Malzemeler

1 paket yaşmaya
1/2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1/2 su bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 tatlı kaşığı tuz
300 g ceviz
Aldığı kadar un
1 yumurta sarısı
Susam

Hazırlanışı

Ilık suya yaş maya ve toz şeker koyulur, karıştırılır. Bir kaba un, 1/2 çay bardağı sıvıyağ, süt, tuz ve kabaran maya alınıp yoğurulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Sıcak bir yerde yarım saat kadar bekletilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır olabildiğince ince açılır. Üzerine sıvıyağ sürüp ceviz serpilir. Bütün hamur bu şekilde yapılıp üst üste koyulur. En üstteki hamur yağlanır ve hamurun ortasından delik açılıp içten dışa doğru kıvrılır. Sonra kol böreği şeklinde kendi etrafına dolanıp yağlanmış tepsiye koyulur. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam döküldükten sonra önceden ısıtılmış 100 derecelik fırında 15-20 dakika pişirilip sonra fırın ısısı 170 dereceye çıkartılıp üzeri kızarıncaya kadar bekletilir.

KEŞLİ CEVİZLİ MANTI ( Bolu)

kesli cevizli manti

Malzemeler

150 g keş (kurutulmuş yoğurt)
1,5 su bardağı ceviz
3 yemek kaşığı tereyağı
1 bardak su

Hamuru İçin

1 kg un
2 adet yumurta
1 fiske tuz

İç Harcı İçin

500 g dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane

Hazırlanışı

Un geniş bir kaba alınır. Tuzu atılır ve yumurta kırılır. Aldığı kadar ılık su ile hamuru yoğurulur. (Ilık su hamurun kolay açılmasını sağlayacaktır). Kıymanın içine küçük küçük doğranan soğanlar bırakılır. Karabiberi, kuru nanesi ve tuzu atılıp harmanlanarak iç harcı hazırlanır. Rendelenen keş (kurutulmuş yoğurt) ve çekilmiş ceviz harmanlanır. İçinden 2-3 yemek kaşığı alınarak, sıvıyağ gezdirilen tavada kavrulur. Biraz rengi dönünce tereyağı eklenir. Tereyağı kızınca yarım bardak su bırakılıp ocaktan alınır. Hamur tek beze olarak oldukça büyük açılır. 3 parmak kalınlığında kareler kesilir. Kıymalı iç harç konur ve Üçgen Üçgen kapatılarak tuz atılan bol suda haşlanır. Yüzeye çıkınca ocaktan alınıp süzülerek soğuk su ile şoklanır. Sunum tabağının altına keş ve ceviz karışımı konur. Üzerine mantılar dizilir. Ara katlara keşli karışım konur. Son olarak kavrulan keş ve ceviz gezdirilip sunuma alınır.

CEVİZLİ GÜL TATLISI ( Kastamonu)

cevizli gul

Malzemeler

1 su bardağı ceviz
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 tatlı kaşığı tuz
250 g tereyağı

Şerbeti İçin

4 su bardağı tozşeker
4,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

Hazırlanışı

Tereyağı tavada kaynamayacak şekilde eritilip yoğurma kabına alınır. Üzerine sıvı yağ ve sirke ilave edilip bütün sıvılar çırpılır. Kabartma tozu, vanilya ve un ilave edilerek kulak memesinden biraz yumuşak hamur yoğurulur.Hamur merdane ile 1 santim kalınlığında açılır. Su bardağı ile yuvarlak kesilir. Etrafındaki hamurları tekrar toplayarak açabilirsiniz.Kesiler yuvarlak uçlarından üst üste konur ve rulo şeklinde sarılarak ortadan bıçakla kesilir. Gül şeklimiz oluşmuştuÜzerine ceviz tanesi konularak tepsiye dizilip 170 derecede fırına verilir.Toz şeker, su ve limon ile şerbeti kaynatılıp soğumaya bırakılır.Tatlı fırından çıkıp biraz ılıyınca ılık olan şerbeti dökülür.